Sparen voor grote uitgaven
of geld lenen, maar dan wel verantwoord

Sparen: voor grote uitgaven en onvoorziene kosten

Geld sparen is voor iedereen een goed idee. Er kunnen zich immers altijd situaties voordoen waarin u meer geld nodig heeft dan dat er op uw lopende rekening staat. Bijvoorbeeld als uw wasmachine vervangen moet worden of omdat u groot onderhoud aan uw huis wilt plegen. Maar hoe kunt u het beste gaan sparen?

Spaarrentes vergelijken? Kijk ook naar de voorwaarden

Als u gaat sparen, dan wilt u natuurlijk graag de hoogste rente op uw spaarrekening. U gaat dus spaarrentes vergelijken. Het is van belang om daarbij ook goed op de voorwaarden te letten:

  • Is die aantrekkelijke spaarrente vast of variabel?
  • Kunt u altijd bij uw geld? Als u spaargeld wilt aanhouden als potje voor onvoorziene uitgaven, dan is het bijvoorbeeld niet handig om uw geld voor langere tijd vast te zetten
  • Zijn er kosten verbonden aan het opnemen van geld?

Fiscaal aantrekkelijk sparen voor uw kinderen

Wilt u sparen voor uw kinderen of kleinkinderen? Dat kan fiscaal voordelig! Jaarlijkse giften aan uw kinderen of kleinkinderen zijn namelijk tot een bepaald bedrag vrij van schenkbelasting. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden voor fiscaal aantrekkelijk sparen voor uw kinderen.

Alle mogelijkheden voor sparen op een rij

Wij begrijpen dat u op zoek bent naar de hoogste spaarrente én de juiste voorwaarden. Daarom maakt Eilander & Partners u wegwijs in het woud van spaarrekeningen, spaarvormen, rentes en voorwaarden. Zo kunt u veilig tot de juiste keuze komen. Bel 055 – 578 66 33 en maak vandaag nog een afspraak met één van onze adviseurs. We ontvangen u graag op ons kantoor in Apeldoorn. Dan bekijken we samen met u welke spaarmethode voor u de beste is.

Krediet of geld lenen, maar dan wel verantwoord

Direct lenen, snel een aanvraag voor een lening indienen? Geld lenen kost altijd geld. Daarom is het verstandig om te weten waar u aan begint met een lening. Eilander & Partners helpt u graag aan een verantwoorde lening. Dat wil zeggen: een lening die qua rente en voorwaarden past bij het doel waarvoor u geld wilt lenen.

Waarom wilt u direct geld lenen?

Direct gaan lenen kan u duur komen te staan. Wij raden u aan om eerst te bekijken waar u het geld voor nodig heeft: wilt u nu en dan rood kunnen staan, gaat u een grote uitgave doen (zoals het kopen van een auto) of wilt u juist flexibel kunnen lenen, omdat u de uitgaven van bijvoorbeeld een verbouwing nog niet helemaal kunt overzien? Als u dit weet, kunt u de beste leenvorm erbij selecteren. Zoals een rekeningcourantkrediet, een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Wilt u direct lenen, maar wel op de beste manier? Kom dan eerst langs op ons kantoor in Apeldoorn.

Aanvraag lening samen met Eilander & Partners

Voordat u overgaat tot de aanvraag van een lening, informeren wij u grondig over de volgende zaken:

  • De kosten van de lening op korte en lange termijn
  • De voorwaarden waar u aan moet voldoen
  • De kleine lettertjes van de lening
  • De mogelijke alternatieven voor de aanvraag van uw lening

Wij adviseren u over de mogelijkheden, voorwaarden en tarieven van geld lenen. Zo kunt u verantwoord lenen met een lening die past binnen uw budget. Bel 055 – 578 66 33 voor een onafhankelijk kredietadvies!

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om mijn spaargeld te gebruiken om (een deel van) mijn hypotheek af te lossen?

Stel dat u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onvoorziene zaken. Dan kan het voordelig zijn om het extra spaargeld dat u bovenop die buffer heeft, te gebruiken voor aflossing van uw hypotheek. Zeker als de rente die u ontvangt op uw spaartegoed laag is en u een vermogensrendementsheffing van 1,2% moet betalen. In dat geval kan aflossen inderdaad lucratief zijn, omdat u al gauw meer kwijt bent aan uw hypotheekrente dan dat uw spaargeld u oplevert. Bekijk of ook u hier uw voordeel mee kunt doen en neem contact op met ons kantoor.

Wat houdt het depositogarantiestelsel in?

Het depositogarantiestelsel houdt in dat De Nederlandsche Bank (DNB) een bedrag garandeert van maximaal €100.000 per rekeninghouder, mocht een bank met een vergunning van DNB failliet gaan. Heeft u meer dan €100.000 aan spaargeld? Dan kan het verstandig zijn om uw spaargeld te verspreiden over meerdere banken. Want het garantiestelsel geldt per rekeninghouder per bank.

Hoeveel buffer heeft u nodig?

Wij raden u aan om een reserve, of een buffer, te hebben voor onverwachte uitgaven. Denkt u aan een wasmachine of tv die vervangen moet worden, of dure reparaties aan uw auto. Hoe groot uw financiële reserve ongeveer moet zijn, kunt u berekenen met de Bufferberekenaar van het Nibud.

Wat is een achtergesteld deposito?

De term ‘achtergesteld’ geeft aan dat u als laatste aan de beurt bent om uw geld terug te krijgen in geval van een faillissement van een financiële instelling. Dat betekent dat het risico op een achtergesteld deposito groter is dan op een normaal deposito. Daarom levert een achtergesteld deposito vaak meer rente op dan een regulier deposito.

Welke perioden zijn er mogelijk bij een termijndeposito?

De mogelijkheden zijn per bank verschillend en kunnen variëren van een maand tot 5 of zelfs wel 10 jaar. Hoe langer de vaste termijn is, hoe hoger de rente die over het depositobedrag wordt vergoed.

Hoe veilig is geld op een spaarrekening?

De overheid garandeert op basis van het depositogarantiestelsel € 100.000 per depositohouder (spaarder) per bank. Dus beneden dat bedrag is spaargeld veilig bij een in Nederland gevestigde bank die een vergunning heeft van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij grotere bedragen kan het verstandig zijn om spaargeld over meerdere banken te spreiden. Een compleet overzicht van alle banken is te vinden in het Wft-register op de site van DNB.

Is een lening goedkoper dan rood staan op mijn betaalrekening?

Als u een krediet heeft op uw betaalrekening, kunt u tot een bepaald bedrag ‘rood staan’. Daar betaalt u echter wel rente over, die kan oplopen tot zo’n 15 %. Dit rentepercentage is al snel veel hoger dan de rente die u betaalt voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Heeft u regelmatig extra geld nodig, neem dan contact met ons op. Dan bekijken we samen met u wat de voordeligste oplossing is.

Wat kost kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling gaat makkelijk en snel. Maar het is vaak ook ontzettend duur! Winkels en postorderbedrijven kunnen u een rente berekenen die op kan lopen tot wel 18%. Wat zo’n krediet in werkelijkheid kost, is ook lang niet altijd even duidelijk. Het beste advies luidt dan ook: koop liever niet afbetaling. Andere mogelijkheden zijn vaak veel goedkoper. Wij geven u graag een goed advies.

Worden aankopen op afbetaling geregistreerd bij het BKR?

Bij postorderbedrijven en sommige winkels wordt u aangeboden om te kopen op afbetaling: u krijgt de goederen direct mee, maar u betaalt daarna de aankoopsom in termijnen. Als het postorderbedrijf of de winkel waar u de aankoop doet BKR deelnemer is, is deze verplicht de kredietovereenkomst bij het BKR registreren (mits het aankoop bedrag minimaal 500 euro bedraagt en de looptijd langer is dan drie maanden).

Ben je bij een doorlopend krediet verplicht het hele bedrag tot aan de kredietlimiet op te nemen?

Nee, een wat hogere kredietlimiet geeft de mogelijkheid om, als dat op enig moment nodig is, meer geld te lenen zonder dat daarvoor dan opnieuw een aanvraag nodig is. Maar minder opnemen dan de limiet is altijd toegestaan.

Staat iemand die een persoonlijke lening heeft geregistreerd bij BKR?

Die kans is wel erg groot. Als het geleende bedrag minimaal €500 en maximaal €125.000 bedraagt en de lener er tenminste drie maanden over kan beschikken is een lening in de regel bekend bij BKR.
Meer daarover is te vinden op www.bkr.nl