Hypotheekrente blijft dalen. Gaat ook u kopen?

De keuze om ergens te wonen als huurder of als woningeigenaar maakt u op basis van een aantal argumenten. Een belangrijke is het financiële argument. Wat kost huren ten opzichte van kopen en wat leveren de beide keuzes u op?

De hypotheekrente is op dit moment extreem laag. De maandlasten voor een koopwoning vallen daardoor ook heel laag uit. Het loont de moeite te laten uitrekenen in welke situatie u meer betaalt per maand: bij huur of bij koop.

Maandlasten uitrekenen
Niet alleen uw huidige maandlasten zijn van belang bij de berekening, maar ook hoe uw maandlasten zich in de toekomst ontwikkelen. De huren blijven ieder jaar stijgen, daar heeft u geen invloed op. Maar als u een huis koopt, houdt u de maandlasten enigszins in de hand door de rente lang vast te zetten (dat kan zelfs voor 30 jaar). Zo weet u precies wat u de komende jaren voor uw hypotheek betaalt.

Lange termijn
Maar er speelt nog iets: als u uw hypotheek over dertig jaar heeft afgelost, is dat een enorm voordeel. U betaalt voor uw woning dan nog uitsluitend voor energie, water, gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting, woonhuisverzekeringen en onderhoud. Als huurder betaalt u dan ook nog het volle pond voor de huur. Vooral als uw pensioenvoorziening te wensen over laat, zijn lage woonlasten zeer prettig.

Waardevermeerdering?
Met een koophuis bouwt u vermogen op, hoewel dat geld pas vrij komt als u de woning verkoopt. Als huurder heeft u die vermogensopbouw niet. Hoeveel uw woning over dertig jaar of meer waard is, is koffiedik kijken. Over het algemeen gaan huizenprijzen omhoog in de loop van de tijd. Maar er kunnen altijd periodes aanbreken zoals na de economische crisis in 2008, waarin de huizenprijzen plotseling sterk dalen. U loopt dus wel enig risico.

Onderhoud en verbetering
Er is nog een financieel aspect waar u rekening mee moet houden als woningeigenaar: de kosten voor onderhoud en verbetering van uw woning. Vereniging Eigen Huis gaat uit van een gemiddeld bedrag van 400 euro per maand. Niet iedere opknapbeurt vertaalt zich in waardevermeerdering. Terwijl gebrek aan onderhoud de prijs wel naar beneden drukt. Of u de kosten en de moeite van het onderhoud voor uw rekening wilt nemen, kan zwaar meewegen in uw beslissing om te kopen of te blijven huren.

Wilt u laten uitrekenen wat een eigen woning u gaat kosten? En wilt u advies over een passende hypotheek? Neem dan contact op met ons kantoor.

Contact opnemen